Tots coneixem la famosa expressió: “la primavera la sang altera”. Això es deu fonamentalment al fet que, amb l’arribada de la primavera, el nostre organisme pràcticament es “revoluciona”, ja que els dies s’allarguen.

Amb això, les hores de sol, provoquen un efecte en el nostre organisme, que es tradueix en un canvi de la producció de certes hormones (augment de les hormones sexuals, la melatonina i les feromones). Per aquest motiu, tendim a sentir-nos amb més energia i molt més alegres. Però també sol ser habitual que durant el canvi d’estació, l’organisme es pugui arribar a ressentir.

Si sents que tens algun símptoma, com apatia, fatiga, falta de motivació, depressió, no t’espantis. Estaríem davant del que anomenem astènia primaveral que afecta  a una de cada deu persones amb l’arribada del bon temps. Es tracta d’un toc d’atenció del nostre organisme, una mena de senyal que ens avisa de que el nostre cos necessita ajuda per adaptar-se a les noves condicions ambientals.

Per aquest motiu és necessari conèixer quins consells o mesures higienico-  dietètiques podem seguir per cuidar la nostra salut:

  • Seguir una alimentació sana que ens asseguri una aportació adequada d’hidrats de carboni, proteïnes, greixos, minerals i vitamines.
  • Beure almenys 2 litres d’aigua al dia, en forma d’aigua, infusions, brous vegetals i altres begudes diluïdes. Una bona hidratació afavoreix la depuració de l’organisme, millora l’estat cerebral i afavoreix les funcions depuratives de l’aparell urinari i digestiu.
  • Garantir una bona qualitat i quantitat d’hores de son. És important dormir un mínim de 8 hores diàries.
  • Practicar exercici físic, sobretot a l’aire lliure. L’exercici t’ajuda a sentir-te millor ja que estimula la producció d’endorfines.
  • Portar una vida sana, allunyada d’hàbits poc saludables com el tabac o l’alcohol en excés.
  • Gaudir de cada dia i evitar l’estrés. Seria bon moment per practicar relaxació o meditació, o fins i tot apuntar-se a classes de ioga o pilates.
  • De vegades són interessants els complexos vitamínics, com a mecanisme de reforç. És important mantenir el nostre sistema immunitari i el sistema nerviós en bon rendiment. La Gelea Reial és un potent vitamínic-mineral d’origen natural.

Per acabar, amb l’arribada de la primavera també arriben les odioses al·lèrgies. No obstant això, si modifiquem alguns hàbits alimentaris, això ens permetrà controlar millor els símptomes de les al·lèrgies estacionals. Aquestes són algunes de les recomanacions nutricionals:

  • Les persones propenses a les rinitis al·lèrgiques o l’asma han d’augmentar en aquesta època el consum d’aliments rics en Vitamina B, que també protegeixen el sistema respiratori. Aquestes són presents a les carns magres, fruites i als vegetals de fulla verda.
  • La vitamina C i l’àcid fòlic (taronges i altres cítrics, llegums, cereals integrals i derivats, vegetals de fulla verda,…) aporten propietats antiinflamatòries, que ajuden a alleujar les reaccions al·lèrgiques.
  • És important mantenir una dieta rica en antioxidants (all, pastanaga, tomàquets, bròquil, kiwi, nabius,…) i omega 3 (sardina, salmó, anxova, tonyina, clara d’ou, soja, cigrons,…), ja que aquests nutrients podrien ajudar a pal·liar els símptomes.
  • Els fruits secs i l’oli d’oliva són una rica font de Vitamina E, considerada un poderós antioxidant natural que ajuda a les persones que pateixen èczema. Les nous, ametlles i els cacauets posseeixen alts nivells de magnesi que juntament amb el calci, també ens protegeixen contra l’asma i altres malalties pulmonars.

Aquests suggeriments no substitueixen els tractaments receptats pels metges especialistes. No obstant això, una dieta saludable juga un paper fonamental en el control dels símptomes de les al·lèrgies. I tenir en compte aquests consells pot ser un excel·lent complement per poder gaudir millor de la primavera.

Maria Girona
Dietista – Nutricionista
Fisiumsport – Club Tennis Reus Monterols