La tardor ens retorna a les obligacions diàries i ens ajuda a ordenar de nou la nostra vida després de la bogeria estiuenca. Establim horaris, ens marquem metes i hem d’afrontar un nou curs amb les energies renovades.

Amb tot això també arriba el fred i l’objectiu principal és:

  • Realitzar una dieta equilibrada que ens aporti nutrients bàsics d’elevada qualitat.
  • Reforçar les nostres defenses per prevenir i tractar malalties.

Per això és important mantenir una nutrició òptima i adequada a l’època, on s’ingereixin aliments que reforcin el sistema immunològic i aportin calor a l’organisme, i on no faltin els nutrients bàsics, com vitamines, minerals, hidrats de carboni, proteïnes i greixos saludables. Per tant, aprofita les propietats dels aliments de temporada per escalfar els dies que s’acosten.

Has de distribuir l’aportació energètica en cinc àpats, amb aliments sans i nutritius, i que no aportin greixos saturats.

Augmenta el consum de líquids: beu molta aigua; la necessària perquè el nostre organisme funcioni correctament. També les infusions i tes (verd o vermell) poden ser ideals en aquesta època. Perquè a part d’aportar-nos escalfor al nostre cos, ens hidraten i també ens ajuden a drenar líquids, sense oblidar les seves propietats antioxidants.

És primordial evitar el sedentarisme i portar una vida activa on es practiqui exercici físic, per mantenir-se en forma, augmentar les nostres defenses i gaudir d’una bona salut, evitant així l’obesitat i altres malalties cardiovasculars (hipertensió, dislipèmies i diabetis tipus 2).

Utilitza suplements alimentaris com la mel, el pròpolis, la gelea real, dins de la dieta diària, ja que són eficaços en la prevenció i en el tractament de malalties. Existeixen grans varietats de preparats al mercat i estan al nostre abast, però sobretot tenir clar que no són miraculosos, simplement són remeis naturals. Si malgrat tot apareixen els primers símptomes de refredat o grip, aquests ajudaran al nostre organisme en les seves funcions de reparació. I també és ideal en aquestes situacions, el consum de cítrics (taronges, kiwis, llimones,…), pel seu alt contingut en vitamina C, que a part de reforçar el nostre sistema immunitari, és antioxidant i afavoreix l’absorció de ferro, entre moltes altres funcions més.

Per últim, tenir en compte que amb l’absència de sol, disminueix la capacitat del cos per assimilar la vitamina D, la qual també regula l’absorció del calci i fòsfor. És per això que les dones amb problemes d’osteoporosi, serà convenient que la seva dieta contingui una aportació suficient de calci, per prevenir així, la debilitació del teixit ossi. De totes maneres, malgrat que hi ha sectors de la població més vulnerables, l’aportació d’aquest mineral és important en totes les edats.

Per tant, aprofita aquesta època per millorar la teva alimentació i tornar als patrons de la dieta mediterrània.

Maria Girona
Dietista – Nutricionista de Fisiumsport Tennis Monterols