Una gran majoria de persones creuen de forma equivocada que fer “dieta” és sinònim de passar gana. Molts dels meus pacients afirmen, que ara mengen més i millor que abans de començar la dieta, i tot i així, s’aprimen!

Això passa perquè hi ha persones que quan volen perdre pes pel seu compte, acaben menjant de forma poc saludable, sense tenir en compte l’equilibri nutricional, i malgrat l’esforç que fan no s’aprimen. La clau és saber trobar l’equilibri i que t’ensenyin com fer-lo.

Quan no estem assessorats per un professional, sovint acabem per prendre decisions poc adequades. Un dels primers pensaments que pot tenir una persona que vol perdre pes és: “A partir d’ara tancaré la boca”, i aquest propòsit el podrem mantenir durant unes setmanes o inclús un mes, però no de forma permanent.

D’entrada eliminarem de la nostra dieta el pa (de forma rotunda), deixarem de menjar pasta, arròs, llegums, etc., o com a molt en consumirem un cop o dos al mes. Fins i tot, hi haurà qui deixarà d’esmorzar, sopar o simplement menjarà fruita i/o un iogurt. Per tant, la dieta es basarà solament en consumir: verdures, peix o carn a la planxa, i poc o nul consum de pasta, llegums, cereals, etc., ja que creiem que ens engreixen.

F5D’aquesta manera, l’únic que aconseguirem és perdre pes de forma ràpida i poc saludable. I finalment, un cop deixem aquesta dieta, tornarem
inevitablement als nostres hàbits anteriors, i en poc temps recuperarem tot el pes perdut, més algun quilet de més.

Per altra banda, davant d’una dieta tan estricta, és molt probable, que en més d’una ocasió acabem patint moments d’ansietat, que ens portaran a realitzar episodis d’afartaments, bàsicament protagonitzats per aliments molt calòrics, i llavors, veurem que el nostre sacrifici no haurà servit per a res.

Cal saber que… “El 50-60% de les calories de la nostra dieta han de provenir dels hidrats de carboni (arròs, pa, llegums, pasta, verdures, fruita,..). Són una àmplia font d’energia per a un correcte funcionament del nostre organisme: Afavorint la funció intestinal, a més de donar suport a la funció cerebral, milloren el rendiment esportiu i desenvolupament muscular”.

Per aquests motius i per molts d’altres, hem d’evitar les dietes que suprimeixen totalment els hidrats de carboni i també totes aquelles que no superin el 30-35% d’aquests, respecte a les calories totals.

És important doncs, evitar la monotonia i incloure tots els grups d’aliments a la nostra dieta. Això sí, simplement hem de tenir cura de les proporcions i quantitats.

Per acabar, només dir que si prenem la decisió de seguir una dieta hipocalòrica (baixa en calories), amb la finalitat de reduir pes sense comprometre la nostra salut, és imprescindible el consell dietètic de professionals sanitaris adequadament formats. Aquests ens ajudaran a reeducar els nostres hàbits alimentaris i a perdre pes de forma saludable amb una dieta equilibrada i adaptada a les nostres necessitats.

Recordeu, fer dieta no ens ha de servir només per perdre pes sinó per aprendre a menjar bé!

Maria Girona
Dietista – Nutricionista
Fisiumsport – Club Tennis Reus Monterols