Fa molts anys que el pàdel es juga a la Comunitat Valenciana, molts són els seus practicants i seguidors. Cada vegada són més les pistes que es construeixen en llocs que fa anys no podíem ni imaginar (terrats d’edificis i gimnasos, naus industrials, platges i fins i tot a Madrid es va disputar un torneig al metro madrileny).

 

La meva experiència de quan jo vaig començar a treballar en aquest esport fa ja gairebé 10 anys, és que no hi havia abans moltes escoles a València, això ara no és així. Cada vegada són més les instal·lacions que tenen a un monitor donant classes a nens. La participació de menors en els tornejos federats i en qualsevol esdeveniment social de club va augmentant any rere any. Hi ha estudis actuals que diuen que el pàdel és el segon esport més practicat d’Espanya i que gairebé hi ha més pistes de pàdel que camps de futbol.

 

El pàdel encara que hagin molts que no ho creguin és un esport que com un altre qualsevol, aporta al nen molts avantatges per al seu desenvolupament físic i mental alhora que potencia la seva relació amb altres persones. És important crear un hàbit esportiu des d’edats primerenques, els pares han de donar suport a aquest hàbit i mai obligar al nen a anar a entrenar.

 

Hem de tenir en compte que fer esport des d’edats primerenques pot ajudar a prevenir en etapes més adultes l’obesitat, l’asma, malalties cardiovasculars, etc.

 

A poc a poc el nen sentirà coses per aquest esport. El primer que ha de sentir és que es diverteix, que el vegi com un joc i no com una competició. Això és el que els pares han de fer-los veure als seus fills.

 

El nen desenvoluparà un canvi físic i social que li va a ajudar a millorar l’autoestima, la confiança i el tracte amb els altres. Vivim en una societat que molts nens passen la majoria del seu temps cara a la tele o jugant a una consola, sinó canviem això podem arribar a que el nen es faci sedentari i com a conseqüència es convertirà en un adult sedentari. Per això la importància de fer esport des d’edats primerenques i si pot ser el pàdel millor ja que és el tema que estem tractant.

 

Cal tenir clar que l’esport en cap cas perjudicarà en els estudis dels nens, al contrari, s’assegura que la pràctica esportiva ajuda a millorar el comportament dels nens a l’escola i com a conseqüència es reforcen les possibilitats de tenir bones notes.

 

Quins beneficis trobem del pàdel en els nens?

A nivell fisiològic:

  • Augmenta la força muscular.
  • Augmenta la coordinació general i específica (oculomanual).
  • Augmenta l’hàbit de la pràctica de l’activitat física.
  • Ajuda a no caure en l’obesitat infantil i el sedentarisme.

 

A nivell motriu:

  • Ajuda a millorar el desenvolupament psicomotriu del nen.
  • La coordinació general dinàmica i la oculomanual es veuen millorades.
  • Es produeix un correcte desenvolupament corporal i es millora els desplaçaments i l’equilibri.

 

A nivell psicosocial:

  • Proporciona diversió i estats d’ànim positius.
  • En ser un esport d’equip es potencia la relació social.

 

El pàdel ajuda a potenciar uns valors importantíssims com l’afany de superació, el treball en equip i la humilitat.

 

Torno a recordar que el més important és que el nen vegi el pàdel com una diversió i mai com una obligació ja que pot arribar a rebutjar-lo. Les classes que haurien d’impartir els monitors o entrenadors han de portar un component lúdic sobretot en les edats compreses entre els 4 a 6 anys, en què el nen ha de desenvolupar la capacitat oculomanual on la interacció de la pala i la bola és fonamental. Aquí està la clau perquè en un futur els nens segueixin practicant aquest esport tan bonic.

 

Pablo Alfonso Zaragoza (Entrenador Nacional de Pàdel i Tennis, director de l’Escola de Competició de Alesport) 2013.12.13