Com bé sabeu la epicondilits (també dit colze de tenista) és dolor en el colze. El 80% dels tenistes han patit o patiran a la seva vida esportiva una epicondilits. Què pots fer per prevenir-ho?

Fisiumsport us dóna alguns consells per intentar disminuir el dolor i sobretot prevenir l’aparició de la epicondilitis.

• Acudeixi al més aviat possible al seu fisioterapeuta, ja que li ajudarà a facilitar el procés de recuperació propi del cos. Així evitarà que la lesió es compliqui i que la recuperació s’allargui en el temps, requerint en aquest cas tractaments més complexos i de pitjor pronòstic.

• Protegeixi el colze: redueixi les activitats que li produeixin dolor, disminueixi el temps i la intensitat de l’activitat i realitzi descansos periòdics. Si no és possible realitzar un repòs relatiu, un altre mètode de protecció és l’ús de colzeres elàstiques de venda en tendes especialitzades (ortopèdies, farmàcies, botigues esportives…) per disminuir les tensions en la unió múscul-tendó, així millorar la vascularització de la zona i afavorir la seva recuperació.

• Disminueixi la inflamació i alleugi el dolor: apliqui’s gel després de realitzar activitats que li causen dolor. Des de *Fisiumsport recomanem aplicar gel directament en el tendó amb un glaçó. Per a això cal agafar el glaçó amb una tovallola i no deixar de moure-ho. Si hi ha molt dolor, a la nit es poden aplicar cataplasmes amb productes *antiinflamatorios d’origen natural (argila vermella) o amb alguna crema *antiinflamatoria natural com *Kirocream.

• Pla de treball específic sobre la musculatura. El teu Fisioterapeuta t’ha de preparar una sèrie d’exercicis perquè a mitjà i llarg termini és el que li ajudarà al teixit a recuperar-se i a entrenar-se per suportar fortes càrregues de treball.

• Utilització de raquetes fabricades amb materials que esmorteeixin l’impacte de la bola, i amb un mànec adequat per a la mà.

• Ajustar bé la tensió del cordaje a les característiques individuals de cada tennista (si és necessari, disminuir la tensió del cordaje).

• Utilitzar un grip o empunyadura correcte. Al agafar la raqueta els tous dels dits tenen que estar a un dit de distancia de la eminecia tenar.

• Variar els factors responsables de la sobrecàrrega com la freqüència, intensitat i durada del joc, o adaptar la raqueta al pes idòni.

> 320 grams – raqueta molt pesada
300 – 319 grams – raqueta pesada
280 – 299 grams – raqueta de pes estandar
260 – 279 grams – raqueta  ligera
240 – 259 grams – raqueta mes ligera
220 – 239 grams – raqueta molt ligera
< 220 grams – raqueta super ligera
• Fer exercicis d’escalfament abans de jugar, i postcalentament després del partit. A Fisiumsport hem preparat exercicis especifics pels tenistes.

Espero que aquests consells us ajudin i sobretot si teniu qualsevol dubte i si sofriu dolor de colze no dubteu a acudir a Fisiumsport.

Carlos Tremps
Fisioterapeuta i Director de Fisiumsport Tennis Monterols