On està el botó reset per reiniciar el cap quan la situació en un partit de pádel m’està agobiant? Com puc començar de nou i tornar a entrar al partit?… El cos humà, segons alguns paradigmes i teories psicològiques, funciona com un sistema, amb les seves entrades i sortides, els seus processos de control i processaments de la
informació, i els seus sistemes d’autoregulació del comportament. Si així ho veiem, també ha de comptar amb un botó de reinici de sistema, és a dir, un mecanisme perquè el  sistema deixi de funcionar tal com ho està fent i es torna a arrencar de forma normal.

Per a la majoria de nosaltres, el botó reset és el botó que tenen els ordinadors per desbloquejar el sistema operatiu quan deixa de funcionar l’ordinador o comença a funcionar malament o a fer coses rares… Quan assistim a una competició de pàdel, observem com molts jugadors i jugadores s’embussen, no juguen fluids, ni s’acosten al nivell que se’ls suposa… però no sabem què fer en la majoria dels casos.

Estaria molt bé conèixer on es troba aquest botó reset per poder tornar a arrencar i tornar a jugar a pàdel de forma fluida, sense embussos i coneixent cada pas, controlant la situació, prenent les decisions correctes i mantenint un equilibri emocional i tàctic que ens permetés desenvolupar el nostre potencial com a esportistes, o almenys, acostar-nos al màxim al nostre nivell de joc dels entrenaments.

El cos humà, segons alguns paradigmes i teories psicològiques, funciona com un sistema, amb les seves entrades i sortides, els seus processos de control i processaments de la informació, i els seus sistemes d’autoregulació del comportament. Si així ho veiem, també ha de comptar amb un botó de reinici de sistema, és a dir, un mecanisme perquè el sistema deixi de funcionar tal com ho està fent i es torna a arrencar de forma normal.

El botó “Reset” existeix
Hi ha la possibilitat que el nostre cap deixi de funcionar de forma errònia i torni a funcionar de manera “normal” o almenys, com nosaltres esperem. Per això hem de prémer el botó de reset i tornar. Cada jugador ha d’analitzar i registrar les situacions de competició que fan que “perdi” el cap i comenci el sistema a funcionar malament. Si determinem aquestes situacions, localitzem i identifiquem les condicions que fan que el nostre joc comenci a decaure i no ser el que esperem, podem aturar la seqüència… amb un simple stop.

Es tracta de frenar la seqüència de comportaments que ens porten a un mal funcionament del nostre sistema, del nostre joc. Si identifiquem aquestes situacions i les entrenem una i altra vegada, quan tornem a jugar un partit de competició, som conscients d’aquestes situacions i podem:

Identificar – Parar – Reiniciar
Succeeix en moltes competicions, especialment en els menors, que deixem que una situació incòmoda de partit ens domini i ens impedeixi desenvolupar el joc que realment volem fer. Per això és necessari i molt important entrenar aquestes situacions que ens afecten en el nostre joc de forma negativa. Necessitem identificar les conductes i comportaments erronis que ens afecten negativament. Saber quins moments del partit són els més sensibles perquè m’embussi, quins són els errors més comuns i que em treuen del partit, quines persones i comentaris fan que impedeixin que jugui fluït i no engarrotat, amb el braç encongit.

Important conèixer-se a si mateix per poder aturar aquests comportaments i que deixin de influenciar-me negativament en el meu joc. Si localitzo el problema, puc parar al problema i intentar solucionar-ho. Però si no sé on està el problema, no puc parar-lo ni canviar-lo per un altre més adaptatiu i positiu que m’ajudi en el meu joc en comptes de perjudicar-me.

Així, un cop identificat el problema, parem i reiniciem, és a dir, tornem a partir de zero. Apaguem i encenem l’ordinador del nostre cap i tornem a ficar-nos en el partit, de manera que el passat queda enrere i marquem una línia de sortida nova, resetegem (premem el botó RESET) i comencem de nou: un nou punt, una nova actitud, recobrem la confiança, tornem a concentrar-nos i ficar-nos al 100% en el partit.

Entrenar com competim i competir com entrenem
Per saber utilitzar aquest botó reset és imprescindible treballar tot el que s’ha exposat anteriorment en els entrenaments diaris dels jugadors i jugadores de pàdel, de manera que aquest reset es faci de forma automàtica durant la competició. És molt important entrenar al mateix nivell que quan competim, analitzar cada cop, cada
punt, cada situació de partit, cada tàctica… tal i com ho desenvoluparíem durant una competició real. No podem rendir i realitzar comportaments nous en una competició sense haver-los entrenats moltes, moltes vegades durant els entrenaments.

Hi ha l’error en jugadors, especialment menors de molt alt nivell, que “no necessiten variar res” perquè ja són molt, molt bons. No obstant això, la majoria dels fracassos en passar al professionalisme d’aquests menors vénen d’aquestes tipologies de jugadors de pàdel.

Perquè el seu orgull professional, el seu “status en el rànquing” els impedeix reconèixer els errors passats i reiniciar tot. També és necessari perquè aquesta idea del reset funcioni, que tant els pares, entrenadors i jugadors vagin en la mateixa línia i treballin de manera conjunta en la mateixa direcció: entrenament integral. Especialment, els menors tenen molt a aprendre i si adquireixen aquesta rutina del reset, aniran millorant cada vegada més. Són esponges i amb una bona orientació, equip de treball i el suport de la família i institucions esportives, podem créixer millors i aconseguir les nostres metes.

I recorda, diverteix sempre jugant a pàdel!